Select your language

Adresa
Hamdije Ćemerlića 2.
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

×

Upozorenje

JFolder: :delete: Putanja nije mapa. Putanja: Joomla\CMS\Filesystem\Folder::files

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

            U prepunom Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavljeno je knjiga prof. dr. Adamira Jerkovića „Učitelji u administrativnom socijalizmu“, u kojoj je autor osvjetlio  period državnog socijalizma u sferi obrazovanja.

Štivo prolazi kroz jedno teško vrijeme izgradnje jugoslovenske / bosanskohercegovačke etatističke države. Knjiga je nastala na osnovu dugogodišnjeg naučnog istraživanja autora u Arhivu BiH, Arhivu Jugoslavije (Beograd), Hrvatskom državnom arhivu (Zagreb) i Arhivu Federacije BiH. Značaj knjige je i u tome što se ona temelji na dokumentima koji su izgorjeli u podmetnutom požaru u Predsjedništvu BiH 2014. godine , kada je uništena građa Narodne prosvjete NRBiH. Ova knjiga postala je tako važno svjedočanstvo o minulum periodu i sada već rijedak arhivski izvor.

O knjizi su govorili prof. dr. Mevlud Dudić predsjednik Mešihata i muftija Islamske zajednice u Srbiji, prof. dr. Hajriz Bećirović, rektor Uniuverziteta Goražde i Avdo Hebib, bivši ministar u prvoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Knjiga je predstavljena javnosti u godini kada Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine obilježava 25 obljetnicu postojanja i rada.  

{gallery}aktuelno/23042019/,caption=1,gap_v=120, iptc=1{/gallery}