Adresa
Hamdije Ćemerlića 2.
71000 Sarajevo
Telefon / Fax
+387 33 214-481
+387 33 556-905
Email
info@arhivfbih.gov.ba

 

Arhiv Federacije je povodom 829. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana,  29. avgusta 2018. godine u saradnji sa općinom Visoko, JU Kulturni centar Altindag Visoko i JU Zavičajni muzej Visoko priredio izložbu pod nazivom „Bosna u vrijeme Kulina bana“. Izložba je prezentirana u sklopu obilježavanja dana općine Visoko.

            Izložba se sastoji od 15 panoa i govori o periodu vladavine Kulina bana (1180.-1204.), periodu kada je Bosna doživjela svoj puni politički, ekonomski i kulturni prosperitet.

            Poseban akcenat izložbe dat je Povelji Kulina bana, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne. Povelja nedvosmisleno pokazuje da je u vrijeme njenog izdavanja, krajem XII stoljeća,  na tlu Bosne postojala država sa svojom osobenom organizacijom vlasti i određenim pravnim sistemom. Historičari je nazivaju rodnim listom države Bosne. To je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom.

           Danas se mali broj država u svijetu može pohvaliti činjenicom da je njihov najstariji dokumenat nastao prije 829. godina.

           Cilj i namjera izložbe je da potencijonalnim posjetiocima ponudi sve mjerodavne informacije o povelji bana Kulina i vremenu u kojem je ona nastala.     

         Izložbu je u ime Arhiva Federacije otvorio stručni savjetnik u Arhivu Federacije gdin Admir Hadrović, koji je i autor pomenute izložbe

         Želimo se zahvaliti Općini Visoko, JU Kulturni centar Altindag Visoko i  JU Zavičajni muzej Visoko na pomoći kod organizaciji ove izložbe.

  • 1-Admir-Hadrovic-u-ime-Arhiva-Federacije-BiH-otvorio-izlozbu1-Admir-Hadrovic-u-ime-Arhiva-Federacije-BiH-otvorio-izlozbu
  • 2-U-prostorijama-opcine-Visosko-odrzana-izlozba2-U-prostorijama-opcine-Visosko-odrzana-izlozba
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66
chastity man teased by wife.free videos a tropical threeway with three brunettes gets hardcore.
mi primera vez jessi lopez. redwap
xvideosking.me brown sandboxxx.